Du behöver

  • 2 smala skivor skalad rotselleri
  • 10 cm purjolök
  • 2 smala skivor skalad kålrot
  • 2 halva paprikor i olika färger
  • vatten
  • 2 portionsplattfiskar, gärna tunga av något slag
  • salt
  • vitpeppar
  • ca 1 dl torrt vitt vin
  • 50 g kallt smör

Gör så här

1
Strimla selleri, purjo, kålrot och urkärnad paprika tunt. Förväll strimlorna nätt och jämnt mjuka i bottenskyla vatten under lock och med en nypa salt. Häll av vattnet men spara det. Kyl strimlorna: Ställ kastrullen i kallt vattenbad.

2
Drag det mörka skinnet av fiskarna, men låt filéerna sitta kvar på benen. Lägg fiskarna i smord ugnsform, salta och peppra och täck dem med de kylda strimlorna. Salta lite över grönsakerna också och droppa över vinet. Ugnskoka fisken mitt i 100-gradig ugn cirka 15 minuter för tunna fiskar, lite längre för stadigare plattfisk.

3
Vicka ugnsformen så att spadet kan skedas ur och hällas i grönsaksspadet. Koka snabbt upp och klicka i kallt smör under vispning.

4
Garnera med kryddgrönt och servera potatis, kokt i klyftor eller pressad, bredvid.


Kommentar:
Krögaren Peter Häberli har komponerat den här rätten, som ingår i en supé tillsammans med ingefärssoppa med fågelbröst, vietnamesiska vårrullar Peters pannacotta.