Du behöver
- 4 stora sikfiléer med skinnsidan kvar
smör eller margarin till stekning
Äppelcidersås:
ca 25 g smör eller margarin
2 1/2 msk vetemjöl
2 dl torr äppelcider
2 1/2 dl mellangrädde
1/2-1 tsk salt
1-2 krm vitpeppar
ca 1/2 dl hackad gräslök
Att äta t
Gör så här
1
Smält matfettet i en stor stekpanna. Stek sikfiléerna med skinnsidan ner på ganska svag värme tills ovansidan blir nästan vit. Vänd till sist filéerna och stek helt kort så att de blir genomstekta utan att köttsidan bränns.
2
Såsen: Smält matfettet i kastrull. Rör ut mjölet slätt i fettet. Vispa i äppelcider, sedan grädde, lite i taget. Smaka av med salt och peppar. Rör i gräslök precis före servering.
3
Dela sikfiléerna i halvor. Lägg upp dem på frästa kantareller. Häll sås runtom och placera lätt kokta, sedan stekta, lökhalvor och en dillkvist på tallriken. Servera färsk eller pressad potatis till.
I originalsåsen ingår ett torrt äppelvin som framställs på Åland. Här är det utbytt mot torr äppelcider. Med vanlig cider blir såsen för söt.
Rätten serveras på restaurang Nero i åländska Mariehamn. För idén står krögaren Jonas Backman.