Du behöver

  • 4 st spättafiléer färska urtagna eller benfria tinade
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar malen
  • 2 dl vetemjöl eller rågsikt
  • 200 g champinjoner färska och små
  • 2.5 msk smör att steka i

Curry-remoulad:

1.5 tsk curry
0.5 msk smör
1 dl lätt crème fraiche
pickles ca 75 g väl avrunnen
salt

Gör så här

1
Klipp huvud och fenor av färsk fisk. Blanda salt och peppar med mjölet, vänd spättorna i blandningen och klappa in den på fiskarnas sidor. Stek spättorna gyllene i lätt brynt smör, håll dem varma efterhand i 100-gradig ugn. Ansa och fräs svampen hastigt och servera omgående med kokt och smörskakad färskpotatis, rullad i klippt persilja, samt köpt eller hemlagad remouladsås.

2
Curry-remoulad: Fräs curryn hastigt med smöret i kastrull eller mikro, det får inte börja lukta bränt. Låt svalna. Curryn utvecklar sina smaker på ett helt annat sätt när den blir värmd med fett än när man bara blandar den i t ex crème fraîche. Rör så i crème fraîchen och hacka picklesbitarna mycket fint, nästan till malen konsistens, innan de rörs i såsen. Smaka av med salt.