Du behöver

  • 1 stor kyckling
  • 2 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 220 g schalottenlök
  • 100 g bacon i tärningar eller skivor
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl hönsbuljong (vatten + tärning)
  • 2 klyftor vitlök
  • några timjanskvistar
  • 2 morötter, skivade
  • 1 knippa grön sparris, bitskuren

Gör så här

1
Dela kycklingen i 8–12 bitar. Bryn dem hastigt i olivolja i en gryta och strö på salt och peppar. Ta upp bitarna. Lägg skalade lökar i grytan och bryn dem lätt. Ta upp dem och lägg i baconet som får steka tills fettet smält ut. Lyft upp baconbitarna.

2

3
Häll bort så mycket av fettet ur grytan att det kvarstår cirka 1 matsked. Rör ner mjölet och vispa ner hönsbuljongen. Koka såsen 3 minuter, och tillsätt skalade, krossade vitlöksklyftor. Späd med mer buljong eller lite vitt vin om såsen känns för tjock, den ska absolut inte vara stabbig.

4
Lägg i kycklingbitar, lök, bacon och timjan. Sjud cirka 10 minuter tills kött och lök är möra.

5

6
Koka morötter och sparris var för sig i lättsaltat vatten vid sidan om. Sila av och blanda grönsakerna med köttet och såsen när rätten serveras.

7
Servera nykokta potatisar till, och öl att dricka.