Du behöver
- 1 stor kyckling
- 2 msk olivolja
- salt och svartpeppar
- 220 g schalottenlök
- 100 g bacon i tärningar eller skivor
- 2 msk vetemjöl
- 5 dl hönsbuljong (vatten + tärning)
- 2 klyftor vitlök
- några timjanskvistar
- 2 morötter, skivade
- 1 knippa grön sparris, bitskuren
Gör så här
1
Dela kycklingen i 8–12 bitar. Bryn dem hastigt i olivolja i en gryta och strö på salt och peppar. Ta upp bitarna. Lägg skalade lökar i grytan och bryn dem lätt. Ta upp dem och lägg i baconet som får steka tills fettet smält ut. Lyft upp baconbitarna.
2
3
Häll bort så mycket av fettet ur grytan att det kvarstår cirka 1 matsked. Rör ner mjölet och vispa ner hönsbuljongen. Koka såsen 3 minuter, och tillsätt skalade, krossade vitlöksklyftor. Späd med mer buljong eller lite vitt vin om såsen känns för tjock, den ska absolut inte vara stabbig.
4
Lägg i kycklingbitar, lök, bacon och timjan. Sjud cirka 10 minuter tills kött och lök är möra.
5
6
Koka morötter och sparris var för sig i lättsaltat vatten vid sidan om. Sila av och blanda grönsakerna med köttet och såsen när rätten serveras.
7
Servera nykokta potatisar till, och öl att dricka.