Du behöver

  • 2 laxkotletter à ca 200 g
  • 1-2 msk raps- eller majsolja till pensling
  • Pepparrots-crème fraîche:
  • 1/2-1 dl crème fraîche
  • 1-2 msk nyriven pepparrot
  • ca 2 msk finhackad gräslök
  • Inlagd gurka:
  • 1/2-1 ganska liten färsk gurka (ca 200 g)
  • 2 msk ättikssprit (12 %)
  • 2 msk strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1/2 krm nymald vitpeppar
  • 1 krm salt
  • rikligt med hackad persilja
  • Att servera till:
  • finhackade, inlagda rödbetor
  • nykokt potatis

Gör så här

1
Torka av och putsa laxkotletterna, men låt skinnet sitta kvar. Klipp ett jack i överkanten på skinnet, så att laxskivorna inte blir skålformade när de steks. Pensla skivorna på båda sidor med olja och låt dem ligga så länge.

2
Pepparrots-crème fraîche: Blanda crème fraîche och pepparrot i en skål. Smaka av noggrant med pepparrot till angenäm styrka och smak. Strö hackad gräslök över och låt såsen stå kallt tills det är dags att äta. Sätt potatis på kokning.

3
Inlagd gurka: Skär gurkan i tunna skivor, med osthyvel eller på rivjärn som också kan konsten att skiva.

4
Blanda ättika, socker, vatten, peppar och salt i en skål. Lägg i den skivade gurkan. Strö över generöst med hackad persilja. Låt nu inläggningen stå någon timme innan det är dags att äta.

5
Finhacka inlagda rödbetor från burk så att det sammanlagt blir 1-1 1/2 dl hack. Stek till sist de oljepenslade laxkotletterna på inte för stark värme tills de är helt genomstekta. (Peta lite med en gaffel och kolla.)