Du behöver
- 2 laxkotletter à ca 200 g
- 1-2 msk raps- eller majsolja till pensling
- Pepparrots-crème fraîche:
- 1/2-1 dl crème fraîche
- 1-2 msk nyriven pepparrot
- ca 2 msk finhackad gräslök
- Inlagd gurka:
- 1/2-1 ganska liten färsk gurka (ca 200 g)
- 2 msk ättikssprit (12 %)
- 2 msk strösocker
- 1 dl vatten
- 1/2 krm nymald vitpeppar
- 1 krm salt
- rikligt med hackad persilja
- Att servera till:
- finhackade, inlagda rödbetor
- nykokt potatis
Gör så här
1
Torka av och putsa laxkotletterna, men låt skinnet sitta kvar. Klipp ett jack i överkanten på skinnet, så att laxskivorna inte blir skålformade när de steks. Pensla skivorna på båda sidor med olja och låt dem ligga så länge.
2
Pepparrots-crème fraîche: Blanda crème fraîche och pepparrot i en skål. Smaka av noggrant med pepparrot till angenäm styrka och smak. Strö hackad gräslök över och låt såsen stå kallt tills det är dags att äta. Sätt potatis på kokning.
3
Inlagd gurka: Skär gurkan i tunna skivor, med osthyvel eller på rivjärn som också kan konsten att skiva.
4
Blanda ättika, socker, vatten, peppar och salt i en skål. Lägg i den skivade gurkan. Strö över generöst med hackad persilja. Låt nu inläggningen stå någon timme innan det är dags att äta.
5
Finhacka inlagda rödbetor från burk så att det sammanlagt blir 1-1 1/2 dl hack. Stek till sist de oljepenslade laxkotletterna på inte för stark värme tills de är helt genomstekta. (Peta lite med en gaffel och kolla.)