Du behöver

  • 800 g potatis fast sort
  • 1.5 dl västerbottensost riven
  • 1 st kantareller (200 g) eller 10 g torkad, smulad svamp
  • salt och peppar
  • 2 msk smör att steka i

Topping:

1 pkt älgskav (240 g) eller renskav
1 msk smör att steka i
0.5 dl purjolök skivad
1 tsk enbär krossade
salt och svartpeppar
1 dl rårörda lingon

Gör så här

1
Skala och grovriv potatisarna. Blanda ner osten i rivet tillsammans med avrunna kantareller. Salta och peppra. Blanda väl.

2
Klicka en halv matsked smör i en plastbelagd stekpanna. Skeda hälften av rivet i pannan och tryck väl ihop det med stekspade. Stek på medelvarm platta cirka 5 minuter. Vänd potatiskakan på ett lock. Lägg en halv matsked smör i pannan. Låt röstin glida av locket och ner i pannan när smöret smält. Stek ytterligare 5 minuter på andra sidan tills potatisen i kakan är ätmjuk. Låt röstin glida över på ett serveringsfat och håll varmt i ugnen i 100 grader. Stek resten av smeten på samma sätt.

3
Topping: Halvtina renskavet. Värm smöret gyllenbrunt i en stekpanna. Stek skavet hastigt tills all vätska ångat bort och det börjar få brynt färg. Blanda ner purjolök. Smaka av med enbär, salt och peppar. Fördela skavet på potatiskakorna. Klicka rårörda lingon över, eller strö på tinade bär. Dela i halvor eller snibbar och servera.