Du behöver
- 2 msk olivolja
- 1/2 tsk grovmalen svartpeppar
- 1 1/2 tsk flingsalt
- 1 bit ingefära, pressad
- pressad saft av 1 lime
- Snabbinlagd gurka:
- 1 stor slanggurka
- 1/2 röd chilifrukt
- 2 msk ättiksprit 12 %
- 1/2 dl vatten
- 1 msk strösocker
- 1/2 tsk salt
- 1/4 kruka färsk koriander
- Tillbehör:
- grillade auberginskivor
- limeklyftor
Gör så här
1
Sätt ugnen på 200 grader.
2
Skölj av fiskfilén och torka med kökspapper.
3
Mät upp olja, peppar och salt i lilla långpannan. Pressa ner ingefära och rör ihop.
4
5
Lägg ner fiskfilén med köttsidan nedåt och gnid den väl i den kryddade oljan. Vänd så att skinnsidan ligger nedåt. Droppa pressad limesaft över. Sätt in långpannan mitt i ugnen och tillaga fisken cirka 30 minuter.
6
7
Snabbinlagd gurka:
8
Skala gurkan med en osthyvel. Hyvla gurkan i skivor med osthyveln. Klyv chilifrukten, skrapa bort frön och finhacka chilin.
9
Blanda samman ättiksprit, vatten, socker och salt i en bunke.
10
Lägg ner gurkskivor och chilihack. Vänd om väl. Lägg en assiett över bunken och ställ den i kylskåpet att dra cirka 20 minuter.
11
Häll bort lagen och krama ur gurkorna. Blanda med plockade korianderblad och lägg upp gurkorna i en skål.
12
Servera laxen varm eller kall tillsammans med gurkan samt grillade auberginskivor och limeklyftor.