Du behöver

  • 5 blad gelatin
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk arrak eller rom
  • ca 3/4 liter blandade färska bär

Gör så här

1
Blötlägg gelatinbladen minst 5 minuter i kallt vatten.

2
Vispa grädden med sockret tills grädden börjar bli simmig. Grädden får inte vispas fast, då blir fromagen torr. Smaka av med arrak eller rom.

3
Smält gelatinbladen i mikron, 5–10 sekunder på full effekt. Rör ner gelatinet i grädden och häll den i formen. Sätt formen i kylskåp. Täck över med ett lock eller folie då fromagen stannat så att grädden inte drar åt sig lukt och smak av annat i kylskåpet.

4
Doppa formen ett ögonblick (endast ett ögonblick annars smälter fromagen och grädden börjar rinna) i hett vatten och stjälp fromagen på ett serveringsfat.

5
Garnera med färska bär i mitten samt några blad grönmynta eller citronmeliss.


Kommentar:
Denna efterrätt är en sorts fromage som stelnar snabbt. Använd en pipform, en sådan med hål i mitten, och helst utan mönster, eftersom fromagen då har svårare för att släppa och bli snygg då den stjälps. Fukta formen med kallt vatten som skakas ur väl precis innan formen fylls. Det är en fördel om desserten lagas dagen före servering.