Du behöver

  • 1 st morot skalad och skuren i små bitar
  • purjolök fint strimlad
  • salt lite
  • 600 g laxfilé
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 msk smör rumstempererat
  • 2 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk dill hackad
  • 2 dl matlagningsgrädde

Vit romsås:

2 dl crème fraîche
1 st ishavsrom
1 tsk pressad citron
salt en nypa
svartpeppar lite
kajennpeppar en knivsudd
2 msk dill finhackad

Tillbehör:

citronskivor och romansallad

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader. Koka morot och purjolök i lättsaltat vatten i cirka 5 minuter. Häll av i sil och spola i kallt vatten.

2
Skär laxen i småbitar, spara några strimlor lax att lägga i mitten av patén. Finfördela laxen i en matberedare. Tillsätt resterande ingredienser utom grädden. Kör matberedaren och tillsätt långsamt grädden, fortsätt tills det blivit en jämn smet.

3
Smöra en ugnsform på cirka 1 liter. Häll i hälften av smeten, placera laxstrimlorna mitt i smeten. Häll i resten av smeten och jämna till.

4
Täck formen med aluminiumfolie. Grädda i nedre delen av ugnen i vattenbad i cirka 1 timme. Låt svalna.

5
Blanda creme fraiche, rom och citronsaft i en bunke. Smaka av med lite salt, svartpeppar och kajennpeppar. Rör ner dillen och låt såsen stå kallt. Servera lax och romsås på ett fat garnerat med citronskivor och romansallad.