Du behöver

  • 1 kg färsk vit sparris
  • 2 liter vatten
  • 4 tsk salt
  • Till serveringen
  • smält smör
  • kesella (kvarg)
  • kokt potatis
  • syrad vitkål
  • kallrökt skinka

Gör så här

1
Skölj sparrisen. Skala den, från knoppen och nedåt. Det gör du bäst om sparrisen vilar på en skärbräda. Skär av ett par centimeter i nederkant. Knyt ihop sparrisen på två ställen med snöre, där du låter en lång ände vara kvar.

2
Koka upp vatten och tillsätt salt. Sänk ner sparrisen. Koka 10–15 minuter, beroende på hur färsk den är. Testa i sparrisens mitt med en provsticka.

3
Ta upp och låt rinna av. Servera direkt med smält smör, kesella (eller annan kvarg), kokta små potatisar, syrad vitkål och kallrökt skinka. Schwarzwaldskinka är läcker och prisvärd.


Kommentar:
Häll lite linfröolja över kesellan. Oljan är rena hälsokuren – proppfull med omega-3. Du hittar den lättast i hälsokosten. Arlas kesella är färskost med tillsatt sur smak, och inte syrad mjölk som i den centraleuropeiska kvargen.