Du behöver
- 1 kg färsk vit sparris
- 2 liter vatten
- 4 tsk salt
- Till serveringen
- smält smör
- kesella (kvarg)
- kokt potatis
- syrad vitkål
- kallrökt skinka
Gör så här
1
Skölj sparrisen. Skala den, från knoppen och nedåt. Det gör du bäst om sparrisen vilar på en skärbräda. Skär av ett par centimeter i nederkant. Knyt ihop sparrisen på två ställen med snöre, där du låter en lång ände vara kvar.
2
Koka upp vatten och tillsätt salt. Sänk ner sparrisen. Koka 10–15 minuter, beroende på hur färsk den är. Testa i sparrisens mitt med en provsticka.
3
Ta upp och låt rinna av. Servera direkt med smält smör, kesella (eller annan kvarg), kokta små potatisar, syrad vitkål och kallrökt skinka. Schwarzwaldskinka är läcker och prisvärd.
Häll lite linfröolja över kesellan. Oljan är rena hälsokuren – proppfull med omega-3. Du hittar den lättast i hälsokosten. Arlas kesella är färskost med tillsatt sur smak, och inte syrad mjölk som i den centraleuropeiska kvargen.