Du behöver

  • 600–700 g reninnanlår eller rostbiff, filé eller ytterfilé
  • 1 msk flytande smör & olja
  • salt och svartpeppar
  • 5 plattor smördeg eller 1 rulle à 2 sjok smördeg
  • 2–3 klyftor vitlök
  • 2 burkar (à 2 dl) creme fraiche
  • salt
  • 2–3 krm kajennpeppar
  • ev 1 ägg till pensling

Gör så här

1
Skär köttet i cirka 1 centimeter tjocka medaljonger. Stek dem på båda sidor i matfett i stekpanna och krydda.

2

3
Medaljongerna behöver vara nästan genomstekta för att inte släppa vätska under tiden de bakas. Låt köttet kallna helt.

4
Kavla ut 3 smördegsplattor och lägg i en ugnssäker form, cirka 24 x 24 centimeter. Degen ska gå upp utmed kanterna.

5

6
Fördela köttmedaljongerna över formbottnen.

7
Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Fräs dem hastigt i en stekpanna. Häll över creme fraiche och låt den precis sjuda upp. Smaka av med salt och kajennpeppar. Låt såsen svalna.

8
Häll den över köttet i formen.

9

10
Kavla ut resten av smördegsplattorna och lägg över som lock. Pensla om så önskas. Så långt kan rätten göras färdig i god tid.

11

12
Grädda rätten på nedre falsen i ugnen i 225 grader cirka 25 minuter tills degen fått trevlig färg. Servera rätten på en gång med sallad till.


Kommentar:
Tips!
Man kan även göra färdigt paketet och frysa det. Då är det bara att tina upp och grädda när man ska ha det.