Du behöver

  • 150 g bacon, mindre bitar
  • 1 stor vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 röd lök, hackad
  • 3 ägg
  • ca 100 g riven ost
  • ca 1 krm vitpeppar
  • ca 1 dl klippt mâchesallad eller persilja
  • 2 plattor smördeg
  • Till pynt:
  • 4 msk vispad grädde
  • 4 msk maskarpone eller kesella
  • tunna ringar av paprika (en färg eller flera)
  • små sallatsblad eller liknande som dekor

Gör så här

Fräs bacon och löksorter i torr panna. Ta upp. Blanda äggen med ost, peppar och kryddgrönt. Blanda med baconfräset. Dela smördegsplattorna i 6 “nästan kvadrater”. Kavla ut dem tunt, cirka 10×15 cm. Klä ugnssäkra formar (2 dl) med degen. Ta bort deg om det blir mycket över. Fyll formarna med drygt 1/2 dl av baconsmeten. Vik in smördegskanterna lite över fyllningen. Grädda i 200 graders ugnsvärme i 25 minuter.


Kommentar:
Ät dem heta med pyntet separat, eller låt dem kallna och gör bakelser av dem. De går utmärkt att förvara i kylen och själva baconbakelserna går bra att frysa.