Du behöver
- 150 g bacon, mindre bitar
- 1 stor vitlöksklyfta, finhackad
- 1 röd lök, hackad
- 3 ägg
- ca 100 g riven ost
- ca 1 krm vitpeppar
- ca 1 dl klippt mâchesallad eller persilja
- 2 plattor smördeg
- Till pynt:
- 4 msk vispad grädde
- 4 msk maskarpone eller kesella
- tunna ringar av paprika (en färg eller flera)
- små sallatsblad eller liknande som dekor
Gör så här
Fräs bacon och löksorter i torr panna. Ta upp. Blanda äggen med ost, peppar och kryddgrönt. Blanda med baconfräset. Dela smördegsplattorna i 6 “nästan kvadrater”. Kavla ut dem tunt, cirka 10×15 cm. Klä ugnssäkra formar (2 dl) med degen. Ta bort deg om det blir mycket över. Fyll formarna med drygt 1/2 dl av baconsmeten. Vik in smördegskanterna lite över fyllningen. Grädda i 200 graders ugnsvärme i 25 minuter.
Ät dem heta med pyntet separat, eller låt dem kallna och gör bakelser av dem. De går utmärkt att förvara i kylen och själva baconbakelserna går bra att frysa.