Du behöver
- 100 g smör
- 3 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 dl matolja färsk neutral
- 270 g vetemjöl 4 1/2 dl
- 1 tsk hjorthornssalt
- 0.5 dl kakao
- 1 krm salt
- 1.5 dl cornflakes
Gör så här
1
Rör smör, socker och vaniljsocker pösigt med elvisp. Det sprätter gräsligt, så använd en hög bunke eller tillbringare.
2
Tillsätt oljan lite i sänder under fortsatt omrörning.
3
4
Blanda någon deciliter av vetemjölet med hjorthornssalt, kakao och salt. Rör in blandningen i degen, låt elvispen gå på lågt varv. Rör så in resten av mjölet och vänd till sist hastigt in flingorna i degen.
5
6
Halvera degen och rulla varje hälft till en längd. Skär varje längd i 25 lika bitar. Trilla en bit i taget till en boll, mellan försiktiga handflator. Lägg på två papprade ugnsplåtar.
7
Grädda en plåt åt gången mitt i 175 grader varm ugn cirka 15 minuter. Låt svalna på galler.
8
Kan frysas upp till 3 månader. Håller sig fräscha någon vecka i tät burk.
OBS! Det luktar pyton när du öppnar ugnen!
Hjorthornssaltets ammoniakdoft förångas dock raskt och är inte farlig!