Du behöver

  • 50 g mörk choklad i bitar
  • 50 g smör i tärningar
  • konjak ev 1 tsk
  • 0.5 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 1 st äggula
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk vetemjöl

Till serveringen

Vispad grädde
granatäppelkärnor

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj två småformar eller ugnsfasta kaffekoppar ordentligt med smör.

2

3
Smält chokladen och smöret i en djup tallrik över en kastrull med kokande vatten. Ta sedan bort kastrullen från värmen och rör chokladen och smöret tills det är blankt och mjukt. Rör eventuellt i konjak.

4

5
Häll socker, ägg, äggulor och vaniljsocker i en skål och vispa med elvisp i 5 minuter.

6
Häll sedan försiktigt i chokladsmeten och sikta över mjölet. Rör försiktigt ihop smeten så att den fortfarande är luftig.

7

8
Fördela smeten i formarna och ställ dem på en plåt. Hit kan du förbereda dagen innan. Lägg plastfilm över formarna och förvara dem i kylen över natten.

9

10
Grädda sedan formarna, utan plastfolie, i 12 minuter, eller i 14 minuter om de varit i kylen. De ska kännas fasta på utsidan men fortfarande vara rinniga inuti.

11

12
Ta ut formarna och låt dem stå cirka 1 minut och kallna. Dra sedan med en kniv runt kakan för att få loss den ur formen och tippa upp kakorna på serveringsfat. Servera omedelbart med en gräddklick och granatäppelkärnor.