Du behöver
- 50 g mörk choklad i bitar
- 50 g smör i tärningar
- konjak ev 1 tsk
- 0.5 dl strösocker
- 2 st ägg
- 1 st äggula
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 msk vetemjöl
Till serveringen
Vispad grädde
granatäppelkärnor
Gör så här
1
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj två småformar eller ugnsfasta kaffekoppar ordentligt med smör.
2
3
Smält chokladen och smöret i en djup tallrik över en kastrull med kokande vatten. Ta sedan bort kastrullen från värmen och rör chokladen och smöret tills det är blankt och mjukt. Rör eventuellt i konjak.
4
5
Häll socker, ägg, äggulor och vaniljsocker i en skål och vispa med elvisp i 5 minuter.
6
Häll sedan försiktigt i chokladsmeten och sikta över mjölet. Rör försiktigt ihop smeten så att den fortfarande är luftig.
7
8
Fördela smeten i formarna och ställ dem på en plåt. Hit kan du förbereda dagen innan. Lägg plastfilm över formarna och förvara dem i kylen över natten.
9
10
Grädda sedan formarna, utan plastfolie, i 12 minuter, eller i 14 minuter om de varit i kylen. De ska kännas fasta på utsidan men fortfarande vara rinniga inuti.
11
12
Ta ut formarna och låt dem stå cirka 1 minut och kallna. Dra sedan med en kniv runt kakan för att få loss den ur formen och tippa upp kakorna på serveringsfat. Servera omedelbart med en gräddklick och granatäppelkärnor.