Du behöver

  • 500 g räkor tinade räkor med skal
  • räkor eller färska oskalade
  • 3 dl avorioris italienskt
  • 1 st lök finhackad gul
  • vitlöksklyftor finhackade
  • 2.5 msk rapsolja
  • 1 l vatten + 1 hönsbuljongtärning
  • 1/2-1 tsk salt
  • 1 dl mellangrädde
  • ingefära ca 1 msk riven färsk
  • 1.5 dl parmesanost nyriven
  • 1 st morot skuren i tunna stavar
  • 1 st purjolök liten, fint strimlad

Gör så här

1
Skala räkorna och placera dem kallt så länge.

2
Fräs riset med lök (och vitlök) i oljan i en plastbelagd kastrull.

3
Koka upp vatten och buljongtärning. Rör i 1/2 tsk salt i risblandningen.

4
Tillsätt ett par deciliter av buljongen och låt den koka in i riset under omrörning då och då. Tillsätt sedan växelvis resten av buljongen och grädden, lite i taget och koka in vartefter tills risotton är lagom krämig.

5
Smaka av med ingefära, parmesanost och kanske lite mera salt.

6
Rör i morotsstavar och purjolök. Blanda till sist i räkorna.


Kommentar:
Allergiråd: Känsliga äggallergiker bör välja parmesanost utan konserveringsmedlet, E 1105, Lysozym.