Du behöver
- 500 g räkor tinade räkor med skal
- räkor eller färska oskalade
- 3 dl avorioris italienskt
- 1 st lök finhackad gul
- vitlöksklyftor finhackade
- 2.5 msk rapsolja
- 1 l vatten + 1 hönsbuljongtärning
- 1/2-1 tsk salt
- 1 dl mellangrädde
- ingefära ca 1 msk riven färsk
- 1.5 dl parmesanost nyriven
- 1 st morot skuren i tunna stavar
- 1 st purjolök liten, fint strimlad
Gör så här
1
Skala räkorna och placera dem kallt så länge.
2
Fräs riset med lök (och vitlök) i oljan i en plastbelagd kastrull.
3
Koka upp vatten och buljongtärning. Rör i 1/2 tsk salt i risblandningen.
4
Tillsätt ett par deciliter av buljongen och låt den koka in i riset under omrörning då och då. Tillsätt sedan växelvis resten av buljongen och grädden, lite i taget och koka in vartefter tills risotton är lagom krämig.
5
Smaka av med ingefära, parmesanost och kanske lite mera salt.
6
Rör i morotsstavar och purjolök. Blanda till sist i räkorna.
Allergiråd: Känsliga äggallergiker bör välja parmesanost utan konserveringsmedlet, E 1105, Lysozym.