Du behöver

  • 5 l vatten
  • 1 3/4 dl salt
  • 1 st dill stor knippa
  • 4 st hummer levande à ca 500 g

Gör så här

1
Koka upp vattnet med salt och dill i en rymlig kastrull. Lägg i två humrar på en gång med huvudet först i vattnet. Lägg på lock och koka upp igen på högsta värme. När vattnet åter stormkokar läggs de två sista i kastrullen. Koka upp igen.

2
Koka 11 minuter efter uppkok om humrarna ska ligga kvar och kallna i kokspadet. Sätt ut kastrullen i vinterkylan eller sätt den i kallvatten tills spadet är kallt. Ta upp humrarna en timme före servering så att de får rinna av.

3

4
Snabbmetod: Koka 15 minuter efter sista uppkok, häll bort det mesta av kokvattnet, spara bara så mycket att humrarna täcks. Kyl som ovan.

5

6
Lägg hummern med klorna nedåt och klyv hummern längs med med en kraftig, vass kniv som du inte är rädd om. Ta bort magen som sitter som en hård påse just bakom ögonen på den delade hummern.

7
Klorna knäcks bäst med en nötknäppare. Hummergafflar är bra att peta köttet ur de smala klorna med.