Du behöver

  • salt grovt
  • 4 skiva laxfilé (ca 600 g)
  • salt en aning
  • smör eller margarin
  • grön sparris färsk eller djupfryst

Gräslökssmörsås:

gräslök en stor knippe
smör ca 50 g rumsvarmt
2 dl vispgrädde
0.5 tsk salt 1-2 krm nymald vitpeppar

Till garnering:

bladpersilja

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader. Bottna en ugnssäker form med ett rätt tjockt lager grovt salt. Lägg på laxskivorna, med skinnsidan ner. Strö lite vanligt, fint salt över varje laxskiva och lägg på drygt ärtstora klickar smör eller margarin.

2
Baka laxen cirka 15 minuter, eller tills den är färdig rakt igenom.

3
Skölj under tiden sparrisen. Lägg ihop stjälkarna efter tjocklek med knopparna åt samma håll och bind ihop till en bunt. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull, tillsätt 2 tsk salt per liter vatten och lägg i sparrisbunten.

4
Koka färsk sparris tills den är mjuk, cirka 10 minuter, och djupfryst sparris enligt anvisning på paketet. Kolla med en nål att den känns mjuk. Ta upp den med hålslev, låt vattnet rinna av och fördela sparrisstjälkarna med knopparna åt samma håll på två varma tallrikar.

5

6
Sås: Finhacka gräslöken och kör den i matberedare eller mixer med lite vatten tills blandningen blir helt grön. Passera den då i sikt. Vispa smöret vitt och blanda med den mixade, passerade gräslöken. Koka upp och sjud grädden med salt och peppar. Låt den koka ihop till hälften. Vispa i gräslökssmöret.

7

8
Laxen: Ta försiktigt bort skinnet från laxskivorna och lägg upp dem två och två på sina sparrisbäddar. Häll sås på laxen och runt om och garnera med bladpersilja.


Kommentar:
Självklart lagas det utsökta laxrätter i Norge, som exporterar mer lax än något annat land i världen. Olav Strömstad, souschef på eleganta Hotell Neptun i Bergen, kan konsten att laga lyxigt läckra laxrätter.
Länkar till fler av Olavs läckra laxrätter hittar du nedan!