Du behöver
- Till rotfruktsgratängen:
- 500 g potatis
- 1 bit rotselleri (150 g)
- 2 medelstora morötter (250 g)
- 1 gul lök
- 1/2 purjolök
- 3 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 1 tsk salt
- några varv med pepparkvarnen
- ca 2 dl riven ost
- Till fisken:
- 4 portionsbitar sejrygg (600–800 g)
- 4 tomater
- 2 mozzarellaostar
- 1 kruka basilika
- 2 msk olivolja
- salt, svartpeppar
Gör så här
1
Skölj och skala rotfrukter och lök. Skiva tunt i matberedare eller för hand och lägg sedan blandningen i en kastrull. Häll i grädde och mjölk och krydda med salt och peppar. Värm upp och låt rotsakerna koka på svag värme tills de börjar mjukna, cirka 10 minuter. Häll blandningen i en smord gratängform. Riv och strö på osten. Grädda gratängen i ugnen i 200 grader cirka 30 minuter.
2
3
Skär ett snitt i varje sejrygg. Dela varje tomat i fyra delar och skär bort kärnhus och skal. Skiva upp mozzarellan. Fyll sejryggen med mozzarella, tomat och basilikakvistar. Lägg den fyllda sejryggen i en ugnsfast form. Ringla lite olivolja över fisken och krydda med salt och svartpeppar. Grädda i ugnen i 200 grader cirka 15 minuter. Skär återstoden av tomatfiléerna och mozzarellan i tärningar. Blanda med strimlad basilika och servera som tillbehör till fisken.