Du behöver

  • 500 g falukorv
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 1 liten lök i klyftor
  • persiljekvistar
  • Mos:
  • 1 kg potatis
  • 300-400 g rotselleri
  • 25 g smör eller margarin
  • ca 2 dl mjölk
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

1
Börja med moset. Skala potatis och selleri. Skär dem i mindre bitar så kokar de snabbt färdiga i lättsaltat vatten.

2
Skär under tiden falukorven i 8 cm långa stubbar. Klyv dem i fyra delar. Koka upp buljongen med lök och persiljestjälkar. De innehåller så mycket smak att de passar bra i buljonger. Lägg i korven och låt den sjuda så att den blir genomhet. Ta den från värmen, men låt den ligga kvar i buljongen tills den ska ätas.

3
Äter till moset. När potatis och selleri kokat färdigt: häll av vattnet, tillsätt matfett och hälften av mjölken. Mosa först sönder potatisen och stöt med elvisp som inte är i gång. Starta vispen och öka hastigheten allteftersom moset blir pösigt. Tillsätt under tiden mer mjölk. Gott till är skivade tomater och senap förstås.