Du behöver
- 700 g färska musslor
- 1 1/2 dl vatten
- 1 vitlöksklyfta
- 4 potatisar, cirka 400 g
- 2 msk olivolja extra virgin
- 2 1/2 dl långkornigt ris
- 1 stor gul lök, tunnskivad
- 1 1/2 dl riven pecorinoost
- 1/2 dl finskuren bladpersilja
- nymalen svartpeppar
Gör så här
1
Borsta musslorna under kallvattenkranen. Släng musslor som inte öppnar sig. Lägg dem i en kastrull med vatten och hackad vitlök. Koka upp under lock och koka knappt 5 minuter tills musslorna öppnat sig. Kasta alla slutna musslor. Låt svalna lite och plocka musslorna ur skalen (låt somliga ligga i skalen, det blir dekorativt i gratängen). Sila och spara spadet.
2
Skala, skölj och skiva potatisarna tunt.
3
Smörj en gratängform med olivolja och lägg ett lager med potatis i botten. Varva därefter ris, lökringar, pecorinoost, persilja och musslor tills allt gått åt. Översta lager ska vara potatis med ett tunt lager riven ost. Salta och peppra, stänk på olivolja och häll på musselspadet.
4
Baka gratängen på nedre falsen i ugn i 175 grader cirka 45 minuter.