Du behöver
- 500 g nötfärs
1 msk smör
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk soja
2 stora palsternackor
2 stora morötter
1 tsk timjan
2 dl riven ost, emmiry el. grevé
2 1/2 dl matlagningsgrädde
Gör så här
1
Fräs köttfärsen i lite smör och smula den med en gaffel. Skala och hacka lök och vitlök och lägg i köttfärsen. Krydda med salt, peppar och soja och låt puttra ett par minuter.
2
Skala rotfrukterna och skiva dem tunt. Varva hälften av rotfruktsskivorna i botten på en porslins- eller glasform. Lägg på köttfärsen, strö över timjan och lite av den rivna osten. Lägg på resten av skivorna och täck med osten som är kvar.
3
Häll över grädden och tillaga rätten i mikrougnen på full effekt ca 15 minuter.
Varför vitlök i maten? Ja, den frågan får vi ibland från våra läsare. Vitlöken har ju kommit till oss tillsammans med alla spännande, “invandrade” recept. Hos mig har vitlöken blivit lite av en baskrydda för att ge smaken den lilla extra knorren som behövs. Men inget recept, där endast en eller ett par klyftor vitlök ingår, står och faller med det. Uteslut vitlöken om du inte tycker om den – eller inte tål den.