Du behöver

  • 400 g vitkål
    1 tsk salt
    1 tsk (raps)olja
    1 hackad gul lök
    500 g blandfärs
    1 msk margarin eller smör
    1 grovriven morot
    1 msk köttfond
    1 krm svartpeppar
    Gratängsås:
    2 msk margarin eller smör
    2 msk vetemjöl
    3 dl mjölk
    1 dl matlagningsgrädde, 15

Gör så här

1
Hacka vitkålen grovt och förväll den i saltat vatten cirka 2 minuter. Smörj en ugnsfast form med olja och lägg vitkålen i botten. Bryn lök och färs i margarin eller smör och tillsätt sedan morot, köttfond och peppar. Lägg kött- och grönsaksfräset ovanpå vitkålen i formen.

2
Smält margarin eller smör i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt mjölk- och gräddblandningen och rör tills såsen kokar upp. Koka sedan såsen 3-5 minuter och rör om då och då. Smaksätt såsen med pepparrot, tomatpuré, salt och vitpeppar.

3
Häll gratängsåsen i formen och toppa med riven ost. Grädda gratängen i mitten av ugnen cirka 15 minuter i 225 grader.