Du behöver

  • Mördeg
  • 270 g (4 1/2 dl) vetemjöl
  • 200 g smör
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 äggula
  • Fyllning:
  • 200 g mandelmassa
  • 3 stora limefrukter
  • 1 äggvita
  • 5–15 droppar valfri hushållsfärg
  • Glasyr:
  • 3 dl florsocker
  • 1–2 msk nypressad limejuice
  • (1–2 droppar färg)
  • Garnering:
  • flerfärgad strössel

Gör så här

1
Mixa ihop degens ingredienser och platta till degen. Låt den vila övertäckt i kylen ett par timmar.

2
Grovriv mandelmassan, finriv limeskal och blanda båda till jämn smet med äggvita, och önskad färg. Skydda händerna med rena plasthandskar, annars sitter färgen kvar längre än kakorna varar!

3
Låt degen halvmjukna i rumsvärme. Kavla den mellan plastfoliebitar till en rektangel, 15 x 35 centimeter ungefär. Ta bort överfolien och halvera degen på längden. Klicka mandelfyllningen i en tjock sträng längs varje deghalvas ena långsida. Rulla in fyllningen i degen och lägg med skarven nedåt på papprad plåt. Grädda 10–12 minuter mitt i 200-gradig ugn. Låt kallna.

4
Sikta florsockret till glasyren och rör till en halvrinnig smet med vätskan och eventuell färg. Bred glasyr över kaklängdernas rygg så det rinner nedåt sidorna. Strö genast strösseln över och låt glasyren stelna.

5
Skär i 2–3 centimeter breda, sneda bitar.

6
Kan förvaras i tät burk någon vecka.