Du behöver
- 1 dl ättika, 12 %
- 3 dl vatten
- 2 tsk salt
- 800 g skinn- och benfri sik
- 2 dl strösocker
- 1/2 msk salt
- 1/2 msk gula senapsfrön
- 1/2 msk krossade kryddpepparkorn
- 4 msk enbär, grovt hackade
- 1 gul lök, skivad
- 15 cm purjolök, skivad
- 2 dl grovt skuren dill
Gör så här
1
Vispa ihop ättika, vatten och salt. Lägg siken i lagen över natten.
2
Lyft filéerna ur lagen och låt rinna av. Blanda socker, salt och kryddor. Varva blandningen med fisken, lök, purjolök och dill. Täck över med plastfilm och låt grava i 2 dygn. Vänd filéerna ett par gånger under tiden.
3
Servera med nykokt, gärna färsk potatis.
Detta är Maud Olofssons (c) favoriträtt.