Du behöver

  • 11 st lasagneplattor

Köttfärsröra:

tomater (ca 400 g), tärnade
2 st gula lökar
vitlöksklyfta (1 vitlöksklyfta)
1 msk olja
300 g blandfärs
1.5 msk kalvfond
0.5 tsk salt
1 krm vitpeppar eller svartpeppar
0.5 dl basilikablad
timjan några kvistar

Ostsås:

7 dl mjölk
0.75 dl vetemjöl
3 dl cheddarost (60-120 g) riven eller hyvlad
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Gratinering:

1 dl riven ost

Att äta till:

grönsallad

Gör så här

1
Börja med köttfärsröran. Skär tomaterna i grova tärningar. Skala och finhacka lökarna, även vitlöken om du vill ha den med. Fräs lökhacket mjukt i matfettet. Öka värmen och lägg i färsen. Bryn den lätt och tillsätt vatten och tomaterna. Tillsätt kalvfond, salt och peppar. Koka upp och låt sjuda på svag värme cirka 5 minuter.

2
Finfördela basilika- och timjanbladen och blanda ner dem i röran. Ställ den åt sidan.

3
Gör ostsåsen. Häll mjölken i en kastrull och vispa i mjölet. Koka upp under omrörning. Låt koka cirka 3 minuter. Rör i osten. Såsen blir extra god om du använder 4 dl ost.

4
Låt osten smälta i den heta såsen. Smaksätt med salt och peppar.

5
Varva pastaplattorna med köttfärsröra och ostsås i en smord djup ugnssäker form. Börja med ett tunt lager ostsås, sedan pasta, köttsås, ostsås och så vidare. Sluta med pasta med ett tunt lager ostsås på. Strö sist på riven ost. Gratinera i ugnen i 200 graders ugnsvärme cirka 30 minuter. Skär den i fina fyrkanter med vass kniv.


Kommentar:
Välj lasagne en dag du kan tänja på mattiden eftersom den tar lite längre tid att laga. Har du en rimlig chans kan du laga köttfärssåsen kvällen före. Kyl den snabbt och förvara i kylskåp.