Du behöver

  • 400 g rigatonipasta (rörformad pasta)
  • 1 schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 pepparfrukt, ej för stark
  • 3-4 msk olivolja
  • 400 g hela, skalade tomater
  • salt
  • svartpeppar
  • några färska basilikablad eller 1/2 tsk torkade
  • ca 1 dl färskriven pecorino- eller parmesanost

Gör så här

1
Sätt på pastavattnet så att det får koka upp i god tid. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Kärna ur pepparfrukten och finhacka den. Fräs lök och pepparfrukt lätt i oljan och tillsätt sedan tomaterna. Krydda sedan med salt och peppar och låt såsen koka sakta i 20 minuter.

2
Koka under tiden pastan enligt anvisning på paketet men slå hellre av vattnet för tidigt än för sent så att pastan verkligen blir al dente. Smaksätt såsen med basilika och blanda den väl med den kokta pastan. Strö över nyriven ost.