Du behöver

  • 2 stora gula lökar
  • 1/2 msk olja
  • 1 lagerblad
  • 2 krm timjan
  • 1 krm grovmald svartpeppar
  • 5 dl vatten
  • 1 dl vin (vitt eller rött)
  • 2 msk kalvfond eller en buljongtärning
  • (salt)
  • 2 skivor vitt bröd
  • olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3-4 msk riven stark ost

Gör så här

1
Skala, dela och skär löken i skivor. Stek den sakta i olja tills den är mjuk och guldgul.

2

3
Lägg ner lagerblad och krydda med timjan och svartpeppar. Häll på vatten, vin och kalvfond. Salta om det behövs.

4

5
Koka soppan 10-15 min. Häll upp i ugnssäkra portionsskålar.

6

7
Pensla brödskivorna med lite olivolja och gnid dem med en halverad vitlöksklyfta. Grilla dem på båda sidorna i ugnen någon minut, tills de fått fin färg och blivit lite knapriga.

8

9
Lägg bröden ovanpå soppan. Strö över rikligt med ost.

10

11
Gratinera soppan under ugnens grillelement några minuter tills osten smält och fått fin färg. Servera direkt.