Du behöver
- 1 flaska (33 cl) porter
- 2 dl outspädd svartvinbärssaft
- 2 tsk salt
- 1-1 1/2 kg kalkonbröst
- 1 röd lök, grovt hackad
- 8 torkade katrinplommon
- 8 torkade aprikoser
- 10 enbär
- 15 svartpepparkorn
- 1 msk dragon eller timjan
- Till såsen:
- 5 dl sky
- 2 dl vispgrädde
Gör så här
1
Häll portern och saften i en lämplig gryta. Salta kalkonköttet och lägg ner det i grytan tillsammans med övriga ingredienser. Bräsera kalkonen 30 minuter under lock. Vänd köttet och stick in en kötttermometer i tjockaste delen. När termometern visar på 65 grader är bröstet klart. Cirka en timme i sammanlagd tillagningstid.
2
Ta upp köttet. Häll skyn i ett durkslag. Mosa ner plommon och aprikoser. Koka ner skyn till cirka 5 dl, om så behövs späd den med vatten till 5 dl. Tillsätt grädden. Smaka av och red med lite vetemjöl om såsen är för tunn.
3
Servera köttet varmt eller kallt med den heta såsen, kokta aprikoser och plommon, eventuellt också annan frukt. Som tillbehör föreslås klyftpotatis och kokta morötter.
Som dessert passar ingefärspudding alldeles utmärkt.