Du behöver

  • 1 flaska (33 cl) porter
  • 2 dl outspädd svartvinbärssaft
  • 2 tsk salt
  • 1-1 1/2 kg kalkonbröst
  • 1 röd lök, grovt hackad
  • 8 torkade katrinplommon
  • 8 torkade aprikoser
  • 10 enbär
  • 15 svartpepparkorn
  • 1 msk dragon eller timjan
  • Till såsen:
  • 5 dl sky
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

1
Häll portern och saften i en lämplig gryta. Salta kalkonköttet och lägg ner det i grytan tillsammans med övriga ingredienser. Bräsera kalkonen 30 minuter under lock. Vänd köttet och stick in en kötttermometer i tjockaste delen. När termometern visar på 65 grader är bröstet klart. Cirka en timme i sammanlagd tillagningstid.

2
Ta upp köttet. Häll skyn i ett durkslag. Mosa ner plommon och aprikoser. Koka ner skyn till cirka 5 dl, om så behövs späd den med vatten till 5 dl. Tillsätt grädden. Smaka av och red med lite vetemjöl om såsen är för tunn.

3
Servera köttet varmt eller kallt med den heta såsen, kokta aprikoser och plommon, eventuellt också annan frukt. Som tillbehör föreslås klyftpotatis och kokta morötter.


Kommentar:
Som dessert passar ingefärspudding alldeles utmärkt.