Du behöver

  • 500 g brysselkål, fryst eller färsk
  • 200 g morötter
  • 2 msk smör/margarin
  • 3 msk vetemjöl
  • 8 dl vatten
  • 2 1/2 msk grönsaksfond
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm nymalen vit-peppar
  • 1/2 krm muskotnöt
  • 150 g kassler
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 2 äggulor
  • 1 msk hackad persilja
  • 2 msk mejramblad

Gör så här

1
1. Halvera eventuellt de stora kålknopparna. Skala och skiva morötterna. Smält matfettet i en stor kastrull och låt kål och morotsskivorna fräsa i det en liten stund. Dofta över vetemjölet. Rör om och häll på vatten och fond. Rör om väl. Hetta upp soppan, smaka av med salt och kryddor och låt den sjuda på svag värme ca 10 minuter.

2
2. Tärna kasslern och lägg den i soppan. Ta kastrullen från värmen.

3
3. Vispa ihop grädde och äggulor. Häll det i den varma soppan under omrörning. Strö över hackad persilja och mejramblad. Soppan får inte koka med äggblandningen i därför att den då skär, flockar, sig. Soppan är bäst nykokt. Brysselkålen blir gärna lite besk då den värms upp igen.