Du behöver

  • 5 st morötter ca 200 g
  • 1 st gul lök ca 100 g
  • 5 st potatis ca 750 g
  • 1 st paprika 0,5 röd och 0,5 gul
  • 4 msk smör
  • 2 st vitlöksklyftor finhackade
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk thaisås (sweet chili)
  • 2.5 dl vitt vin
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 1 l mjölk
  • 5 msk hummerfond
  • 3 msk fiskfond
  • 1 msk dill
  • 350 g torskfilé
  • 300 g sejfilé
  • 0.5 tsk salt

Saffransröra:

2.5 dl majonnäs
2 dl crème fraîche
2.5 st pressade vitlöksklyftor
1 st saffran 0,5 g
1 krm socker

Gör så här

1
Skala morötter, lök och potatis.

2
Dela morötterna längs med och skär dem i bitar om 1,5 cm. Hacka löken och skär upp potatisen i samma storlek som morötterna. Tärna paprikan.

3
Smält smör, fräs morötterna tillsammans med vitlöken 3-4 minuter på hög värme.

4
Sänk värmen och häll i potatisen, tomatpurén, thaisåsen och den hackade gula löken. Rör om hela tiden under 5 minuter.

5
Häll i 2 dl vitt vin, grädden och mjölken, koka upp och koka i 15 minuter. Tillsätt hummerfond och fiskfond, dill och paprika och koka ytterligare 10 minuter.

6
Dela fisken i tärningar ca 3×3 cm. Ta bort kastrullen från plattan. Lägg ner fisken och tillsätt 1/2 dl vitt vin i kastrullen. Låt dra i 10-15 minuter. Smaka av med salt.

7
Blanda ingredienserna till saffransröran.