Du behöver
- Polenta:
- 4 port polentagröt
- 1/2 tsk salt
- 1 krm kajennpeppar
- 3 msk smör
- (olivolja till form och stekning)
- Kalvlever med lök:
- 500 g kalvlever, ansad från
- hinnor och blodkärl
- 2 msk olivolja eller smör
- 3 skivade lökar
- 2-3 msk strimlad bladpersilja
- 2 dl torrt vitt vin
- 1/2 msk kalvfond
- salt, svartpeppar
Gör så här
1
Laga polentagröt enligt paketets recept men använd vatten i stället för mjölk och uteslut eventuella russin. Krydda med salt och kajennpeppar. Rör i smöret och servera. Eller stjälp upp gröten i liten oljad brödform och låt svalna och sedan stelna i kylskåp.
2
Skiva centimetertjockt, olja lätt på bägge sidor och stek skivorna heta strax före servering.
3
Skiva levern tunt, strimla skivorna till 3 cm bredd. Fräs olja, lök och persilja på svag värme
4
5 minuter. Häll i vin och fond, öka värmen och lägg i levern. Salta och peppra och låt puttra 5 minuter under omrörning. Blir såsen tjock så späd med lite vatten. Servera med tomatsallad eller gröna bönor.
Polentan bör lagas några timmar i förväg, eller kvällen innan, om den ska serveras stekt eller grillad i skivor. Många Venedigbor klickar den nykokt på tallriken i stället.