Du behöver

  • Polenta:
  • 4 port polentagröt
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm kajennpeppar
  • 3 msk smör
  • (olivolja till form och stekning)
  • Kalvlever med lök:
  • 500 g kalvlever, ansad från
  • hinnor och blodkärl
  • 2 msk olivolja eller smör
  • 3 skivade lökar
  • 2-3 msk strimlad bladpersilja
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1/2 msk kalvfond
  • salt, svartpeppar

Gör så här

1
Laga polentagröt enligt paketets recept men använd vatten i stället för mjölk och uteslut eventuella russin. Krydda med salt och kajennpeppar. Rör i smöret och servera. Eller stjälp upp gröten i liten oljad brödform och låt svalna och sedan stelna i kylskåp.

2
Skiva centimetertjockt, olja lätt på bägge sidor och stek skivorna heta strax före servering.

3
Skiva levern tunt, strimla skivorna till 3 cm bredd. Fräs olja, lök och persilja på svag värme

4
5 minuter. Häll i vin och fond, öka värmen och lägg i levern. Salta och peppra och låt puttra 5 minuter under omrörning. Blir såsen tjock så späd med lite vatten. Servera med tomatsallad eller gröna bönor.


Kommentar:
Polentan bör lagas några timmar i förväg, eller kvällen innan, om den ska serveras stekt eller grillad i skivor. Många Venedigbor klickar den nykokt på tallriken i stället.