Du behöver

  • 1 dl finhackade kantareller eller blandad skogssvamp
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 2 tsk färsk timjan (1/2 tsk torkad)
  • 600 g färs av älg, hjort eller lamm
  • 1 1/2 tsk salt, 1 1/2 krm svartpeppar
  • 2 msk potatismjöl
  • 2-2 1/2 dl mjölk
  • 1 dl ströbröd
  • 1 msk smör + 1 msk olja
  • rönnbärsgelé till garnering

Gör så här

1
Fräs kantareller och lök mjuka i smör. Låt kallna och tillsätt timjan.

2
Snurra färsen med salt i matberedaren tills färsen samlar sig som en boll i bunken. Strö på peppar och potatismjöl. Späd med mjölken i en tunn stråle genom matarröret medan maskinen går på halv fart. Degen får inte bli för fast, men den måste kunna formas till biffar. Blanda slutligen i svampen.

3
Forma 6-8 stora färsbullar med fuktad sked mot fuktad hand. Lägg bullarna på ett papper med ströbröd och tryck bullarna platta. Vänd och bröa andra sidan. Bryn karbonaderna i två omgångar i smör och olja i stekpanna på medel-värme. Lägg över dem i en liten långpanna och efterstek på nedre fals i ugnen i 200 grader, cirka 8 minuter.

4
Toppa karbonaderna med gelé och servera med rotmos och svampsåsen.