Du behöver
- 150 g jordärtskockor
- 2 små schalottenlökar
- 2 äpplen
- 2 msk smör
- 3 dl (Herrljunga) äppelcider
- 5 dl kycklingbuljong
- 3 dl vispgrädde
- 2 dl standardmjölk
- salt och vitpeppar
- 300 g skinn- och benfri laxfilé
- salt och svartpeppar
- 1 knippa dill, finhackad
- 1 msk smör
Gör så här
1
Skala jordärtskockorna, schalottenlökarna och ett av äpplena. Hacka dem i småbitar. Fräs lökhacket blankt i smör på medelvärme, löken ska inte få färg. Tillsätt äppel- och skockabitarna och fräs ytterligare en minut. Häll på cider och kycklingbuljong. Småkoka ingredienserna 10 minuter. Tillsätt grädde och mjölk och koka ytterligare 10 minuter. Ta fram stavmixer eller vanlig mixer. Mixa som en galning tills soppan är alldeles slät. Smaka av med salt och peppar. Sila soppan genom en finmaskig sil. Ställ soppan åt sidan.
2
3
Torkade äpplen:
4
Sätt ugnen på 150 grader, gärna varmluft. Skala det andra äpplet och skär nästan osthyvelstunna klyftor. Lägg dem på bakplåtspapper och torka dem i ugnen i cirka 15 minuter.
5
6
Laxen:
7
Skär laxen i 2 centimeter stora tärningar. Salta och peppra och rulla tärningarna i den finhackade dillen. Stek laxen försiktigt i smör i stekpanna cirka 3 minuter så att de inte går sönder. Värm upp soppan, skeda upp i tallrikar och lägg i lax och torkade äpplen. Servera speltknäcke till.