Du behöver
- 700-800 g lammrostbiff
- Pesto:
- 2 dl färska basilikablad
- 1 dl pinjenötter
- 2-3 vitlöksklyftor
- 50 g riven parmesanost
- 1-2 dl olivolja
- 1-3 msk hett vatten
- salt, vitpeppar
- Fräs:
- 2 rödlökar
- 1 bit purjolök
- 150-200 g (skogs)champinjoner
- smör eller olja
- 1 färsk tomat
- salt, vitpeppar
- 50 g ch?vreost
- Basilikasmör:
- 25 g smör
- en handfull färska basilikablad
Gör så här
1
Börja med peston: kör basilika, pinjenötter och vitlök i mixer. Häll i lite riven parmesanost och droppa i olivolja i matarröret, så mycket att det blir krämigt, medan du kör ytterligare några ögonblick. Späd till sist med några msk varmt vatten till en puré och smaksätt med salt och peppar.
2
Sätt ugnen på 175 grader. Skär några snitt på ovansidan av lammrostbiffen och pressa ner lite av peston i mellanrummen. Bred resten av peston över köttet. Lägg det i en ugnssäker form och stick in en köttermometer. När termometern visar 55 grader är rostbiffen rosa inuti, vid 60 är den nästan genomstekt. Ta ut och håll den varm under folie.
3
Skala och hacka rödlök och purjolök, dela tomaten, gröp ur kärnorna och skär tomatköttet i mindre bitar. Putsa champinjonerna och skär dem i 4 delar. Fräs hastigt lök och purjolök i lite olja, lägg i svampen att steka med några minuter och blanda till sist i tomatbitarna. Krydda med salt och vitpeppar och blanda i smulad ch?vreost.
4
Basilikasmör: Kör basilika i mixer med rumsvarmt smör.
5
Servera fräset till lammrostbiffen. Lägg en klick basilikasmör på varje portion och servera med en bit rödbetspaj.