Du behöver

  • 700-800 g lammrostbiff
  • Pesto:
  • 2 dl färska basilikablad
  • 1 dl pinjenötter
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 50 g riven parmesanost
  • 1-2 dl olivolja
  • 1-3 msk hett vatten
  • salt, vitpeppar
  • Fräs:
  • 2 rödlökar
  • 1 bit purjolök
  • 150-200 g (skogs)champinjoner
  • smör eller olja
  • 1 färsk tomat
  • salt, vitpeppar
  • 50 g ch?vreost
  • Basilikasmör:
  • 25 g smör
  • en handfull färska basilikablad

Gör så här

1
Börja med peston: kör basilika, pinjenötter och vitlök i mixer. Häll i lite riven parmesanost och droppa i olivolja i matarröret, så mycket att det blir krämigt, medan du kör ytterligare några ögonblick. Späd till sist med några msk varmt vatten till en puré och smaksätt med salt och peppar.

2
Sätt ugnen på 175 grader. Skär några snitt på ovansidan av lammrostbiffen och pressa ner lite av peston i mellanrummen. Bred resten av peston över köttet. Lägg det i en ugnssäker form och stick in en köttermometer. När termometern visar 55 grader är rostbiffen rosa inuti, vid 60 är den nästan genomstekt. Ta ut och håll den varm under folie.

3
Skala och hacka rödlök och purjolök, dela tomaten, gröp ur kärnorna och skär tomatköttet i mindre bitar. Putsa champinjonerna och skär dem i 4 delar. Fräs hastigt lök och purjolök i lite olja, lägg i svampen att steka med några minuter och blanda till sist i tomatbitarna. Krydda med salt och vitpeppar och blanda i smulad ch?vreost.

4
Basilikasmör: Kör basilika i mixer med rumsvarmt smör.

5
Servera fräset till lammrostbiffen. Lägg en klick basilikasmör på varje portion och servera med en bit rödbetspaj.