Du behöver

  • 500 g rödbetor råa
  • 2 st gula lökar
  • 1 st morot
  • 200 g vitkål
  • 2.5 msk smör
  • 1 l buljong (av tärning)
  • 7.5 st vitpepparkorn
  • 1 st lagerblad
  • salt ev.
  • 1 msk vinäger eller citronsaft

Garnering:

persilja klippt
4 msk gräddfil

Gör så här

1
Skala rödbetor, lök och morot. Skär alla grönsaker, utom en av rödbetorna, i fina strimlor. Eller grovriv i matberedare.

2
Smält smöret i en gryta. Fräs de strimlade grönsakerna ett par minuter. Tillsätt buljong, eller annat köttspad om sådant finns. Lägg i kryddor, salta om så behövs och tillsätt vinäger.

3
Koka under lock på svag värme i 30 minuter.

4
Råriv den sista rödbetan direkt ner i soppan 5 minuter före servering.

5
Strö persilja över soppan vid servering. Klicka gräddfil i soppan i tallriken. Servera grova tekakor och ost bredvid.


Kommentar:
Det här receptet kommer från Eva Eriksson på Rogsta gård i Ljustorp. Klicka på länken för ett recept till från Eva.