Du behöver

  • 1 st kyckling eller kokhöns
  • vatten
  • salt
  • 1 st gul lök
  • 1 st morot grov
  • 8 st vitpepparkorn
  • 1 st lagerblad
  • 2 st kaffirblad
  • 400 g morötter späda
  • 2.5 st limefrukt
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar malen
  • 1/2-1 dl gräslök finklippt

Gör så här

1
Skölj av fågeln och lägg i rymlig gryta. Mät upp vatten så det täcker med råge, tillsätt 2 tsk salt per liter vatten. Koka upp. Ansa under tiden lök och den grova moroten. Skär i bitar.

2
Skumma av det sjudande hönsvattnet och lägg i lök och morot, peppar och bladsorterna. Låt sjuda under lock på svag värme tills köttet är mört.

3
Ett kokhöns behöver cirka 2 1/2 timme på sig, medan kycklingen är färdig efter cirka 1 timme, när köttet börjar släppa benen. Låt sedan köttet stadga sig under alfolie på skärbrädan.

4
Skrapa eller borsta de späda morötterna, klipp av det mesta av blasten. Låt morötterna koka med i fågelspadet cirka 5 minuter, ta upp med hålslev.

5
Sila upp 6 dl av kokspadet i en serveringsgryta. Blanda i pressad saft från limefrukterna, börja med hälften. Koka upp och vispa i 3 msk vetemjöl, som skakats ihop med 1/2 dl vatten. Låt sjuda 5 minuter på svag värme under lock, rör om ofta. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar, kanske behövs mer limejuice. Vänd i gräslök.

6
Lossa allt kött från fågelskrovet, dela det i munsbitar. Vänd ner i såsen, värm hastigt.

7
Kan lagas helt färdigt i förväg, men blanda inte i gräslöken förrän strax före servering. Värms i sista stund. Servera kokt ris eller kokt skalad potatis till.