Du behöver

  • 700 g gösfilé (det går bra med annan fisk också)

Marinad:

1 st röd lök finhackas
0.75 dl olja
1 st citron ca 1 dl av saften
1 st persilja klippt
1.5 krm svartpeppar

Till fritering:

1 dl vetemjöl
1.5 tsk salt
6 dl olja

Friterad persilja:

2 st persilja knippor
2 dl olja

Förslag till andra tillbehör:

spenat gräddskyad och smörfräst
forellrom
räkor (släpp dem några sekunder i den heta oljan)
4 st pasta port. tillagad
champinjoner smörfrästa
citron eller lime

Gör så här

1
Lägg fiskfiléerna skurna i lämpliga portionsbitar i en skål. Blanda ingredienserna till marinaden och häll den över gösen.

2
Ställ fisken i kylen 2-3 timmar. Vänd filéerna emellanåt. Ta upp och torka dem väl.

3
Blanda mjöl och salt.

4
Vänd gösbitarna i blandningen.

5
Hetta upp oljan till 180 grader. Eller prova värmen genom att doppa en bit vitt bröd. Blir brödet ljusgult har oljan rätt temperatur.

6
Lägg i gösbitarna, ett par åt gången, och fritera dem 3-4 minuter, lite beroende på tjockleken.

7
Låt fisken rinna av på hushållspapper.

8
Skölj persiljan och torka den mycket väl.

9
Ta bort skaften. Hetta upp oljan till 180 grader.

10
Lägg ner persiljan, lite i taget, i oljan och fritera den hastigt.

11
Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.


Kommentar:
Ett recept som är inspirerat av den klassiska rätten Soto Mayor. Den har fått sitt namn efter en portugisisk greve som under 1800-talets senare hälft var diplomatiskt sändebud i Stockholm.