Du behöver
- 2-2 1/2 kg lax, helst mittbiten
- Dillgravad lax:
- (per kg filead lax)
- 1/2 dl salt
- 2 1/2 msk strösocker
- 1 msk grovkrossad vitpeppar
- 2 knippor grovhackad dill
- Kummingravad lax:
- (per kg filead lax)
- 1/2 dl salt
- 2 1/2 msk strösocker
- 1 msk grovstött kummin
- 2 msk brännvin, helst kumminkryddat
- Flädergravad lax:
- (per kg filead lax)
- 1/2 dl salt
- 2 1/2 msk strösocker
- 2 tsk grovkrossad vitpeppar
- 3 msk fläderbrännvin, Hallands Fläder
- 1 knippa grovhackad dill
Gör så här
1
Skär laxen i två benfria filéer, låt skinnet sitta kvar. Väg filéerna och beräkna åtgången av övriga ingredienser. Blanda salt, socker och krydda. Strö en del av saltblandningen på en stor bit aluminiumfolie. Lägg också på en del av dillen där den ingår.
2
Lägg på den ena laxbiten med köttsidan upp och skeda över cirka hälften av den sprit som ingår.
3
Fördela saltblandning (och dill) över. Skeda också över sprit på den andra filéns köttsida.
4
Lägg den med köttsidan nedåt så att den tjocka sidan kommer mot den tunna.
5
Strö över resten av saltblandningen (och dillen).
6
Vik ihop folien tätt kring fisken. Lägg foliepaketet i dubbla plastpåsar och förslut väl. Låt den ligga i kylskåp i två dygn. Vänd paketet ofta under tiden.
7
Låt lagen som bildats rinna av väl och skrapa bort det mesta av kryddor (och dill). Ta bort småbenen och skär fisken i så stora och tunna skivor som möjligt.
Grava gärna laxen i god tid, eftersom den bör frysas innan man äter den. Detta för att vara säker på att eventuella skadliga parasiter, som kan finnas i fisk, förstörs. Mitt bästa tips är att grava fisken innan den fryses in.
Till den gravade laxen passar Hallings gröna sås utmärkt. (Klicka på rubriken nedan för recept.)