Du behöver

  • 285 g (4 3/4 dl) vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 200 g smör
  • Smaksättning
  • rivet skal av 1 blond apelsin
  • 1/2 dl kakao
  • 1 tsk pulverkaffe

Gör så här

1
Arbeta samman mjöl, strösocker och smör till en smulig massa med elvispen. Dela degen mitt itu och smaksätt ena halvan med rivet apelsinskal, andra halvan med siktad kakao och instantkaffe.

2

3
Arbeta samman den ljusa degen först och dela den i fyra lika delar (vågen är bra hjälpreda här). Trilla varje del till en fingertjock rulle.

4

5
Gör likadant med den mörka degen. Lägg ihop en ljus och en mörk rulle, lägg en ny ljus rulle ovanpå den mörka och en mörk på den ljusa i bottnen. Rulla in hela längden i folie eller smörpapper och låt den bli hård i kylen någon timme.

6

7
Skär halvcentimetertjocka skivor av längderna med vass kniv och lägg i rader på papprade plåtar. Grädda mitt i 200 grader varm ugn 12-14 minuter, de ljusa partierna ska inte ta färg. Låt kallna på tätt galler. Kan frysas upp till 3 månader.