Du behöver
- 285 g (4 3/4 dl) vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 200 g smör
- Smaksättning
- rivet skal av 1 blond apelsin
- 1/2 dl kakao
- 1 tsk pulverkaffe
Gör så här
1
Arbeta samman mjöl, strösocker och smör till en smulig massa med elvispen. Dela degen mitt itu och smaksätt ena halvan med rivet apelsinskal, andra halvan med siktad kakao och instantkaffe.
2
3
Arbeta samman den ljusa degen först och dela den i fyra lika delar (vågen är bra hjälpreda här). Trilla varje del till en fingertjock rulle.
4
5
Gör likadant med den mörka degen. Lägg ihop en ljus och en mörk rulle, lägg en ny ljus rulle ovanpå den mörka och en mörk på den ljusa i bottnen. Rulla in hela längden i folie eller smörpapper och låt den bli hård i kylen någon timme.
6
7
Skär halvcentimetertjocka skivor av längderna med vass kniv och lägg i rader på papprade plåtar. Grädda mitt i 200 grader varm ugn 12-14 minuter, de ljusa partierna ska inte ta färg. Låt kallna på tätt galler. Kan frysas upp till 3 månader.