Du behöver

  • 20 g murklor torkade
  • murklor eller 80 g förvällda
  • 0.5 st gul lök
  • smör ca 2 msk
  • 2 dl vispgrädde
  • 0.5 dl mjölk
  • 2 tsk portvin rött
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1 msk maizena stärkelse + 1 1
  • vatten
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 st ägg
  • 1 dl ströbröd
  • olja till fritering

Gör så här

1
Torkade murklor ska förvällas minst två gånger, nytt vatten varje gång, tre gånger så mycket vatten som murklor. Man kan använda andra svampsorter om man inte har murklor.

2
Hacka svamp och lök och fräs dem samman i smör i en kastrull. Häll i grädden, mjölken och vinet. Koka ihop några minuter, smaka av med salt och peppar. Red med maizena utrört i vatten till en tjock stuvning. Låt kallna helt.

3
Forma stuvningen till bollar något större än köttbullar. Rulla dem i vetemjöl, därefter i uppvispat ägg och slutligen i ströbröd. Därefter ännu en gång i ägg och ströbröd.

4
Fritera bollarna i olja tills de får gyllene färg, men inte för länge, då kan skorpan spricka. De ska nätt och jämnt bli krämiga inuti. Låt dem droppa av på kökspapper.