Du behöver
- ca 1 kg laxfilé
- 1/2 dl salt
- 1/2 dl socker
- 1 1/2 msk örtpeppar (Santa Maria)
- 1 tsk rosépeppar
Gör så här
1
Ta bort alla ben från laxfilén med hjälp av en liten tång. Låt skinnet sitta kvar.
2
Blanda salt, socker, örtpeppar och rosépeppar. Gnid in blandningen på fiskens köttsidor. Lägg samman laxfiléerna med den tjocka köttsidan mot den tunna delen.
3
Lägg fisken i en rejäl plastpåse, tryck ut luften och förslut den. Förvara påsen på ett fat i kylen så undviks eventuellt läckage.
4
Låt fisken grava två dygn och vänd den helst morgon och kväll.
5
Gravad lax kan serveras som den är, antingen i mycket tunna skivor eller i bredare bitar. Väljer man att halstra gravlaxen krävs bredare bitar.
Viktigt!
Livsmedelsverket rekommenderar att lax som gravas bör frysas minst två dygn för att eventuella parasiter ska dö.
Antingen fryses laxen rå eller också gravar man den enligt receptet och fryser in den färdiggravad utan den lag som bildats.
Tips:
Den som vill göra sin egen örtpeppar kan blanda till exempel krossad svart-, vit- och rosépeppar med timjan, rosmarin, oregano och dragon efter tycke och smak.