Du behöver

  • 600 g filé av lubb, lyrtorsk eller annan färsfisk
  • 100 g skalade räkor
  • 3 ägg
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1/2 kruka hackad persilja
  • 1/2 kruka hackad gräslök
  • 1 tsk salt
  • några varv med vitpepparkvarnen
  • Vitlöksdressing:
  • 1 avokado
  • 2 dl matyoghurt
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk honung
  • 1-2 tsk pressad citron
  • 2-3 msk riven ost
  • 1 krm salt

Gör så här

1
Börja med fiskfärsen. Kör 500 gram av fiskfilén genom köttkvarnen i en hushållsassistent. Lägg över färsen i en matberedare tillsammans med saltet. Kör den med knivarna i cirka en minut. (Har man ingen köttkvarn går det bra att göra färsen i matberedaren från början.) Färsen ska bli som en boll, det vill säga vara ganska fast i konsistensen för att sedan ge ett tuggmotstånd och den rätta hamburgerkänslan.

2
Grovhacka resten av fiskfilén och räkorna för hand. Blanda hacket i fiskfärsen.

3
Tillsätt äggen, ströbrödet och de hackade örterna.

4
Krydda med salt och vitpeppar.

5
Forma till hamburgare och stek dem i medelgod värme cirka fyra minuter på varje sida.

6

7
Dressing:

8
Mosa avokadon och blanda med yoghurten. Pressa i vitlöken och blanda ner honung och citron. Om man vill kan man lägga i lite riven ost.

9
Smaka av med salt.

10

11
Servera lyreburgarna i hamburgerbröd med vitlöksdressingen, sallad, skivad rödlök och cocktailtomater.