Du behöver
- 600 g filé av lubb, lyrtorsk eller annan färsfisk
- 100 g skalade räkor
- 3 ägg
- 1/2 dl ströbröd
- 1/2 kruka hackad persilja
- 1/2 kruka hackad gräslök
- 1 tsk salt
- några varv med vitpepparkvarnen
- Vitlöksdressing:
- 1 avokado
- 2 dl matyoghurt
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1 tsk honung
- 1-2 tsk pressad citron
- 2-3 msk riven ost
- 1 krm salt
Gör så här
1
Börja med fiskfärsen. Kör 500 gram av fiskfilén genom köttkvarnen i en hushållsassistent. Lägg över färsen i en matberedare tillsammans med saltet. Kör den med knivarna i cirka en minut. (Har man ingen köttkvarn går det bra att göra färsen i matberedaren från början.) Färsen ska bli som en boll, det vill säga vara ganska fast i konsistensen för att sedan ge ett tuggmotstånd och den rätta hamburgerkänslan.
2
Grovhacka resten av fiskfilén och räkorna för hand. Blanda hacket i fiskfärsen.
3
Tillsätt äggen, ströbrödet och de hackade örterna.
4
Krydda med salt och vitpeppar.
5
Forma till hamburgare och stek dem i medelgod värme cirka fyra minuter på varje sida.
6
7
Dressing:
8
Mosa avokadon och blanda med yoghurten. Pressa i vitlöken och blanda ner honung och citron. Om man vill kan man lägga i lite riven ost.
9
Smaka av med salt.
10
11
Servera lyreburgarna i hamburgerbröd med vitlöksdressingen, sallad, skivad rödlök och cocktailtomater.