Du behöver

  • 4 st sejrygg (150 gram styck) med skinnet kvar
  • 2 tsk salt
  • olivolja till pensling

Peperonata (grönsaksröra):

1 st paprika gul
1 st röd paprika
1 st paprika orange
2 st mogna tomater
0.5 st aubergine medelstor
0.5 st zucchini medelstor
1 st gul lök
1 st pepparfrukt röd
2.5 st vitlöksklyftor stora
0.5 dl olivolja
1 st knippe vårlök
0.5 msk oregano
salt ev

Lime- och korianderyoghurt:

0.5 kruka koriander
0.5 st pepparfrukt röd
2 dl matlagningsyoghurt
2 msk limesaft
1 tsk honung
salt

Gremolata:

3 st vitlöksklyftor
citronskal strimlat skal av 1/2
0.5 kruka persilja
1 tsk olivolja
salt

Gör så här

1
Förbered peperonatan, yoghurten och gremolatan innan fisken halstras. Det går nämligen fort att tillaga fisken.

2

3
Fisken:

4
Salta fisken och låt vila i kylen en halvtimme innan halstring.

5
Pensla bitarna med olja runt om (även skinnet). Halstra i panna på hög värme, skinnsidan först. Sänk värmen innan du vänder fisken och steker färdigt. Det tar cirka 6 minuter, beroende på filéernas tjocklek. Den är klar när fiskköttet är vitt och ogenomskinligt.

6

7
Peperonata:

8
Börja med att förbereda grönsakerna. Skålla paprikor och tomater i kokande vatten och skala dem. Paprikorna behöver längre tid i vattnet för att skalet ska släppa. Det går att hoppa över skållningen, men det blir godare om de skalas.

9
Skiva auberginen och salta båda sidor. Låt stå en stund så att vätskan drar ur.

10
Skär paprikor, tomater och zucchini i tärningsstora bitar. Hacka löken i tumnagelstora bitar, finhacka pepparfrukten och vitlöken. Fräs allt utom vårlöken snabbt i olivolja i en stor stekpanna eller wok. Lägg i vårlöken mot slutet. Krydda.

11
Tips: Byt ut eller lägg till någon grönsak.

12

13
Yoghurtsås:

14
Finhacka koriandern och pepparfrukten. Blanda samtliga ingredienser. Smaka av med salt.

15
Tips: Den här såsen är bra till andra fiskrätter, och även till lamm eller kyckling.

16

17
Gremolata:

18
Finhacka vitlök och bladpersilja och blanda med citronskalet. Bind ihop med olivolja, det ska vara ganska torrt. Smaka av med salt.

19

20
Servera fisken på en bädd av peperonata med lite gremolata på toppen. Häll lite sås bredvid.