Du behöver
- 1/2 dl ströbröd
- 1 dl vatten
- 1 liten gul lök
- 1 tsk olivolja
- 1 tsk salt
- 2 krm nymalen svartpeppar
- 2-3 kvistar späd färsk
- rosmarin
- 400 g lammfärs
- 1/2 msk olivolja
- Potatishalvor:
- 4 bakpotatisar
- 1/2 tsk olivolja
- 1/2 tsk grovt salt
- Rödbetsyoghurt:
- 3 medelstora färska rödbetor
- 200 g lätt matlagningsyoghurt
- 1/2-1 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 2 klyftor vitlök
- 2 msk hackad slätpersilja
Gör så här
1
Låt ströbrödet svälla i vattnet i en bunke minst 10 minuter. Finhacka löken och smält den mjuk i oljan i liten pyts i mikron, cirka 45 sekunder på 700 W, låt svalna.
2
Blanda salt och peppar i ströbrödet, samt repad rosmarin (hacka den lite först, om den är grov). Blanda hastigt i färsen och forma åtta knubbiga biffar med våta händer.
3
Bryn biffarna i olja i stekpanna på ganska hög värme. Lägg i ugnsform och täck med alfolie, låt eftersteka bredvid potatisen cirka 10 minuter.
4
5
Potatishalvor:
6
Tvätta potatisarna och halvera dem på längden. Lägg i ugnsform och oljepensla potatisytorna, strö salt över. Baka cirka 30 minuter i 225 grader.
7
8
Rödbetsyoughurt:
9
Skala betorna med potatisskalare, riv dem på grovt rivjärn. Blanda yoghurt med salt, peppar och pressad vitlök.