Du behöver

  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 dl vatten
  • 1 liten gul lök
  • 1 tsk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 2-3 kvistar späd färsk
  • rosmarin
  • 400 g lammfärs
  • 1/2 msk olivolja
  • Potatishalvor:
  • 4 bakpotatisar
  • 1/2 tsk olivolja
  • 1/2 tsk grovt salt
  • Rödbetsyoghurt:
  • 3 medelstora färska rödbetor
  • 200 g lätt matlagningsyoghurt
  • 1/2-1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk hackad slätpersilja

Gör så här

1
Låt ströbrödet svälla i vattnet i en bunke minst 10 minuter. Finhacka löken och smält den mjuk i oljan i liten pyts i mikron, cirka 45 sekunder på 700 W, låt svalna.

2
Blanda salt och peppar i ströbrödet, samt repad rosmarin (hacka den lite först, om den är grov). Blanda hastigt i färsen och forma åtta knubbiga biffar med våta händer.

3
Bryn biffarna i olja i stekpanna på ganska hög värme. Lägg i ugnsform och täck med alfolie, låt eftersteka bredvid potatisen cirka 10 minuter.

4

5
Potatishalvor:

6
Tvätta potatisarna och halvera dem på längden. Lägg i ugnsform och oljepensla potatisytorna, strö salt över. Baka cirka 30 minuter i 225 grader.

7

8
Rödbetsyoughurt:

9
Skala betorna med potatisskalare, riv dem på grovt rivjärn. Blanda yoghurt med salt, peppar och pressad vitlök.