Du behöver

  • 7 st gelatinblad
  • 7 dl vispgrädde
  • 1.5 msk espressokaffe
  • 0.75 dl strösocker
  • sås
  • 25 g smör
  • 1 dl sötmandlar grovhackade
  • 1 dl strösocker
  • vatten ca 1 dl

Gör så här

1
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.

2
Häll vispgrädden i en tjockbottnad kastrull. Blanda kaffepulvret med sockret. Rör ner sockret i grädden med en rörspade. Vispa inte. Värm långsamt upp tills det bildas små bubblor. Ta kastrullen av plattan.

3
Krama ur gelatinbladen och lägg dem i grädden. Rör sakta tills gelatinet löst sig. Fördela grädden i små dessertskålar och låt dem kallna. Förvara i kylskåpet. De kan göras ett par dagar i förväg.

4
Smält smöret i en liten stekpanna. Tillsätt mandlarna och fräs dem en minut under omrörning. Häll socker i pannan och rör hela tiden tills det smält och fått gyllene färg. Dra pannan av plattan. Tillsätt vatten och koka under omrörning tills sockret löst sig. Låt såsen svalna till rumstemperatur, den ska inte kylas. Späd med en aning kokande vatten om såsen blir så tjock att den stelnar.

5
Skeda rumsvarm sås över de kalla desserterna i serveringsögonblicket.