Du behöver
- 1 dl socker
- 2 dl vatten
- 2 mogna päron
- 1 msk pressad saft av citron
- 1 äggvita
- Chokladflarn:
- 50 g mörk choklad
- Xantéklyftor:
- 2 mogna päron
- 2 msk smör
- 2 msk brun farin
- 2 msk Xanté (päronkonjak)
Gör så här
1
Blanda socker och vatten i en kastrull. Låt koka cirka 5 minuter till en simmig lag. Låt lagen kallna.
2
Skala, kärna ur och tärna päronen. Mixa päronen i matberedare eller med mixerstav tillsammans med sockerlagen och citronsaft. Vispa äggvitan till ett fast skum, gärna med elvisp. Vänd ner äggvitan i päronmoset. Frys blandningen i glassmaskin eller i en bunke. Vispa i så fall i sorbeten med elvisp var 30:e minut tills den frusit helt.
3
Smält chokladen i en liten skål i vattenbad eller i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) cirka 30 sekunder. Bred ut chokladen till en tunn platta på ett bakplåtspapper och låt stelna. Skär chokladen i fyrkanter.
4
Skölj, kärna ur och skär päronen i tunna klyftor. Smält matfettet i en stekpanna och tillsätt farinet. Stek päronklyftorna några minuter och häll över päronkonjaken.
5
Fördela de stekta päronklyftorna på tallrikar. Lägg en kula sorbet vid sidan om, till exempel i små glas, och garnera med chokladflarnen.