Du behöver

  • ca 600 g strutsfilé
  • smör
  • Marinad
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 dl rödvin
  • 2 msk soja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 1/2 msk honung
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk HuveÕ i sanden (Änglagårdens kryddblandning gjord på vitlök, basilika och grönpeppar) eller dina egna favoritörter
  • Sås:
  • marinaden (silad)
  • 2 dl vatten
  • 2 msk kalvfond från flaska
  • 3 dl grädde (valfri fetthalt)
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • Tillbehör:
  • ris
  • minimajs
  • morotstzatsiki
  • Morotstzasiki:
  • 3 dl yoghurt
  • 2 morötter
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 krm salt

Gör så här

1
Blanda ingredienserna till marinaden och fördela den runt köttstycket. Låt alltsammans vila i kylskåpet några timmar eller över natten.

2
Ta upp filén ur marinaden och torka av den. Bryn köttet runt om i stekpanna. Placera därefter köttet i en ugnssäker form. Stick in köttermometern i mitten i den tjockaste delen av köttet. Sätt in köttet i 125 graders ugnsvärme. Strutsstycket är klart när termometern visar på 65 grader. Linda in köttet i folie och låt det vila medan såsen tillagas.

3
Häll marinaden i en kastrull. Häll vattnet i stekpannan efter köttbryningen. Vispa ur skyn. Sila och häll även detta i kastrullen tillsammans med grädde och vetemjöl, som rörts ut i lite av grädden. Låt såsen sjuda cirka 5 minuter. Smaka ev. av med mer soja och svartpeppar.

4
Morotstzasiki:

5
Häll yoghurten i ett melittafilter och låt rinna av. Gärna i kylen över natten. Riv morötterna, en fint riven och en grovt riven. Placera i en bunke. Pressa vitlöken och blanda ner den. Rör ner yoghurten. Smaka av med salt. Förvara tzatsikin, i en burk med tättslutande lock, i kylen. Serveras som kallt tillbehör.