Du behöver
- ca 600 g strutsfilé
- smör
- Marinad
- 1/2 dl olivolja
- 1 dl rödvin
- 2 msk soja
- 2 msk balsamvinäger
- 1 1/2 msk honung
- 1/2 tsk salt
- 2 tsk HuveÕ i sanden (Änglagårdens kryddblandning gjord på vitlök, basilika och grönpeppar) eller dina egna favoritörter
- Sås:
- marinaden (silad)
- 2 dl vatten
- 2 msk kalvfond från flaska
- 3 dl grädde (valfri fetthalt)
- 1 1/2 msk vetemjöl
- Tillbehör:
- ris
- minimajs
- morotstzatsiki
- Morotstzasiki:
- 3 dl yoghurt
- 2 morötter
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1 krm salt
Gör så här
1
Blanda ingredienserna till marinaden och fördela den runt köttstycket. Låt alltsammans vila i kylskåpet några timmar eller över natten.
2
Ta upp filén ur marinaden och torka av den. Bryn köttet runt om i stekpanna. Placera därefter köttet i en ugnssäker form. Stick in köttermometern i mitten i den tjockaste delen av köttet. Sätt in köttet i 125 graders ugnsvärme. Strutsstycket är klart när termometern visar på 65 grader. Linda in köttet i folie och låt det vila medan såsen tillagas.
3
Häll marinaden i en kastrull. Häll vattnet i stekpannan efter köttbryningen. Vispa ur skyn. Sila och häll även detta i kastrullen tillsammans med grädde och vetemjöl, som rörts ut i lite av grädden. Låt såsen sjuda cirka 5 minuter. Smaka ev. av med mer soja och svartpeppar.
4
Morotstzasiki:
5
Häll yoghurten i ett melittafilter och låt rinna av. Gärna i kylen över natten. Riv morötterna, en fint riven och en grovt riven. Placera i en bunke. Pressa vitlöken och blanda ner den. Rör ner yoghurten. Smaka av med salt. Förvara tzatsikin, i en burk med tättslutande lock, i kylen. Serveras som kallt tillbehör.