Du behöver
- 125 g smör
- 2 st ägg
- 1.5 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 1 msk konjak
Gör så här
1
1. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa ned smöret och vänd i mjölet och ev. konjak.
2
2. Värm rånjärnet. Smörj första gången om järnet inte är väl ingräddat. Klicka i ungefär en halv matsked smet och pressa ihop järnet. Skär bort överflödig smet som pressas ut längs med kanten.
3
3. Forma varje rån till en strut strax efter att det tas ur järnet. Sätt ned rånet i ett glas för att hålla formen, eller böj till skålform över ett glas.
Tips för lyckade småkakor!
(l) Grädda en provkaka av degen innan degen bakas ut. Om kakorna flyter ut, knåda in mer mjöl. Men arbeta inte för mycket så att degen blir seg.
(l) Skaka ned mjölet i måtten, skopa inte ur påsen.
(l) Väg mjölet när du behöver vara noga. Vikten står i regel på påsen. Väg även smöret, eftersom det är lätt att skära snett när man tar direkt från markeringen på paketet.
(l) Skaffa en elektronisk. De är enkla och snabba att använda och långt mer pålitliga än de gamla lodvågarna.