Du behöver

  • 3 st apelsiner
  • 1 st lök finhackad
  • 1 msk margarin
  • 1.5 dl buljong ljus
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2.5 dl gurka lätt kokta tärningar av färsk
  • 1 st lagerblad
  • 0.5 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 1.5 st pressade vitlöksklyftor
  • 2 tsk arrowrotmjöl eller Maizenaredning för ljusa såser

Gör så här

1
1. Borsta en apelsin noga under varmt vatten. Skala av det yttersta gula skalet med potatisskalare. Skär i fina strimlor och koka några minuter i lite vatten. Skär nu den skalade apelsinen i hinnfria klyftor. Pressa saften ur de andra två.

2
2. Fräs den hackade löken blank (utan färg) i matfettet. Häll på pressad apelsin, buljong och vinäger. Tillsätt lagerblad, salt, honung och vitlök. Koka utan lock på svag värme cirka 10 minuter.

3
3. Rör ut arrowrotmjöl eller maizenaredning i en aning vatten och vispa ner redningen i såsen. Sila bort lök och lagerblad. Blanda i skalstrimlorna.

4
4. Servera såsen, de hinnfria klyftorna, de lätt kokta gurktärningarna och nykokt ris till helstekt fläskfilé, skuren i sneda skivor. Eller till kokt kyckling. Eller värm skinn- och benfria bitar av färdiggrillad kyckling i apelsinsåsen. Ärter passar bra att äta till.