Du behöver
- 1 blomkålshuvud, ca 600 g
- lättsaltat vatten + citronklyfta
- 250 g färsk pasta (fettuccine med tomat och vitlök) eller nystan av torkad pasta
- Sås:
- 3 dl mjölk
- 1 msk vetemjöl
- 50 g mjuk vit getost, fetaost eller annan ost med karaktär
- 6 soltorkade tomater eller 1 urkärnad färsk tomat
- salt och vitpeppar
- 2 msk hackad persilja
Gör så här
1
1. Dela blomkålen i buketter. Lägg dem i kokande lättsaltat vatten med en citronklyfta. Citronen gör att blomkål-en håller sig vit. Koka under lock cirka 5 minuter. Prova med en sticka, kålen ska inte bli för lös. Spola hastigt med kallvatten så att kokningen avstannar.
2
2. Koka upp mjölk, mjöl, smulad getost och strimlade tomater under omrörning. Koka 3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör ner persiljan innan såsen gjuts över rätten.
3
3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Färsk pasta klibbar fort, vilket kan avhjälpas genom att spola med kallt vatten direkt, men då förlorar man också lite smak.
4
4. Lägg upp pasta på varsin tallrik, fördela avrunna blomkålsbuketter och såsen över.