Du behöver

  • 1 blomkålshuvud, ca 600 g
  • lättsaltat vatten + citronklyfta
  • 250 g färsk pasta (fettuccine med tomat och vitlök) eller nystan av torkad pasta
  • Sås:
  • 3 dl mjölk
  • 1 msk vetemjöl
  • 50 g mjuk vit getost, fetaost eller annan ost med karaktär
  • 6 soltorkade tomater eller 1 urkärnad färsk tomat
  • salt och vitpeppar
  • 2 msk hackad persilja

Gör så här

1
1. Dela blomkålen i buketter. Lägg dem i kokande lättsaltat vatten med en citronklyfta. Citronen gör att blomkål-en håller sig vit. Koka under lock cirka 5 minuter. Prova med en sticka, kålen ska inte bli för lös. Spola hastigt med kallvatten så att kokningen avstannar.

2
2. Koka upp mjölk, mjöl, smulad getost och strimlade tomater under omrörning. Koka 3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör ner persiljan innan såsen gjuts över rätten.

3
3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Färsk pasta klibbar fort, vilket kan avhjälpas genom att spola med kallt vatten direkt, men då förlorar man också lite smak.

4
4. Lägg upp pasta på varsin tallrik, fördela avrunna blomkålsbuketter och såsen över.